למונח “עליה” משמעויות שונות במקומות שונים. בארה”ב, למשל, כשאומרים “עליה” מתכוונים לאקט עצמו של המעבר לישראל בפועל. אולם מבחינה חוקית, המונח “עליה” משמעו- קבלת מעמד בישראל בהתאם לחוק השבות.
חוק השבות קובע כי כל יהודי שהציע את רצונו לעלות לישראל זכאי לעלות לישראל. ובעניין זה, יהודי- משמעו מי שהוא יהודי על פי ההלכה, כלומר- שהוא בן לאם יהודיה, מי שהתגייר באופן שמוכר על ידי משרד הפנים, ומי שהוא בן או נכד של יהודי, ובן/בת זוג של יהודי- אם הם נשואים יותר משנה.
הליך העליה יכול להתבצע כאשר המבקש נמצא בישראל ומתחיל את התהליך בישראל, והוא יכול להתבצע מחו”ל.
טכנית, ההליך משתנה ושונה מעט בין ארץ לארץ. בהליך העליה מארצות ברית המועצות, למשל, יש צורך במסמכים שונים ובאישור של “נתיב”. עליה מארצות הברית, אם היא מוגשת בארצות הברית, תתבצע דרך ארגון “נפש בנפש”, ואילו בארצות אחרות ניתן להגיש דרך הסוכנות היהודית או הקונסוליה.
ההליך בישראל דורש הגשה של מספר מסמכים: ראשית, יש להגיש תעודת לידה, תעודת יושר, ותעודת מצב אישי עדכנית, כמו גם מכתב מרב קהילה בחו”ל שיאשר שהמבקש הוא יהודי. במקרים של אימוץ, גיור, או אם יש עבר פלילי כלשהו, יש צורך במסמכים רבים ונוספים המפורטים בנוהל העליה לישראל, וניתן לקרוא גם עליהם באתר משרדנו.
נוהל העליה החדש – ששונה לאחרונה על ידי משרד הפנים, שמספרו 5.2.0001, כולל בתוכו טופס ארוך ומפורט בהרבה מטפסי העליה הקודמים. במסגרת זו, העולים צריכים לענות על עשרות שאלות בנוגע לשהותם בישראל בהווה ובעבר, עיסוק הילדים הבגירים, רכוש ועניינים רפואיים שונים.
משרד הפנים יבקש תדיר מסמכים נוספים והבהרות נוספות.
לאחר מכן, ייקבע מועד לראיון במשרד הפנים, בו יישאלו המבקש/ים על אודות אורח החיים היהודי והקשר לקהילה, ואם הכל כשורה- לאחר מספר חודשים יינתן מעמד עולה למבקשים.
ההליך אורך בדרך כלל כשמונה חודשים אם מדובר בהליך רגיל ושגרתי שאין בו סיבוכים כגון גיור, עבר פלילי, וכן הלאה. על מנת לקבוע שיחת ייעוץ עם עו”ד מומחה לעליה, אנא צרו קשר עם משרדנו עוד היום