Skip to content

סירוב ממשרד הפנים- מה הלאה? הליכי ערר וערעור

בכל בקשה שמוגשת למשרד הפנים, בין אם מדובר בבקשה לעליה לישראל, לאיחוד משפחות, לחיים משותפים, לקבלת מעמד להורה קשיש בודד או לקבלת אשרת סטודנט- יכול לעיתים להתקבל סירוב ממשרד הפנים שלא ייתן את המעמד המבוקש. אז אם קיבלתם החלטת סירוב, מה הלאה?

ראשית, חשוב לציין כי המועדים בהמשך מאמר זה הינם מועדים כלליים בנקובים בחוק ובתקנות הרלוונטיים, אך לעיתים יש נסיבות שבשלן עדיף וצריך לקצר את הזמנים הללו.

החלטת סירוב חייבת להימסר בכתב, ועליה להיות מנומקת. היא יכולה להתקבל בדואר, בדוא”ל, או להימסר לכם אישית בעת שהותכם בלשכה. בכל אחד ממקרים אלו, המועדים שבהם ניתן לערער על ההחלטה נקבעים מרגע שנמסרה אליכם ולא מהתאריך הכתוב עליה.

על כל החלטות משרד הפנים, למעט מקרים חריגים מאד, חייבים לערער בערעור פנימי תוך 21 יום. מאחר שמדובר בהליכים מנהליים, יש למצות את ההליכים לפני שניגשים לערכאה המתאימה, ולשם כך נועד הערר הפנימי. הערר מוגש באמצעות הלשכה שעל החלטתה מערערים, עד עשרה עמודים ניתן לשלוח בפקס- ויותר מכך דורש הגשה אישית.

הערר יועבר לבעל/ת תפקיד גבוה מזה של מי שקיבל את ההחלטה, באופן המפורט בנוהל טיפול בבקשות ובעררים על החלטות לשכות ומטה רשות האוכלוסין וההגירה שמספרו 1.6.0001 וזאת על מנת שניתן יהיה להפוך את ההחלטה. חשוב מאד שהערר הפנימי ינוסח כראוי ויכלול בתוכו את כל הטענות המשפטיות הרלוונטיות, שאם לא כן, עלולה להיות בעיה להעלות טענות נוספות כשיהיה צורך לפנות לבית המשפט/בית הדין הרלוונטי.  הערר אמור לפרט ולהסביר לרשות מדוע הטענות שהועלו בהחלטה והנימוקים אינם נכונים, או שאינם מצדיקים סירוב, ולמנות את הטענות המשפטיות, הפסיקה והתקנות התומכים בטענות אלו.

ערר פנימי הינו מסמך משפטי לכל דבר, ועל כן הינו דורש הבנה במושגים המשפטיים ובטענות המשפטיות הרלוונטיות לכל מקרה ומקרה. חשוב להיוועץ בעו”ד בטרם הגשת ערר שכזה.

באופן פורמלי, על רשות האוכלוסין וההגירה לענות לערר פנימי בתוך 45 יום. בפועל, בדרך כלל מדובר בחודשים ארוכים ולעיתים אף שנים. אם אכן קבלת ההחלטה דחופה בנסיבות התיק, ועדיין לא מתקבלת החלטה לאחר תקופת זמן, ניתן לגשת לערכאה (בית הדין/בית המשפט) המתאים  בשל אי מתן מענה.

אם התשובה לערר הפנימי הינה שלילית, יש לפנות לבית המשפט המתאים על מנת לערער על כך.

כאשר מדובר באשרות מסוגים שונים- איחוד משפחות, חיים משותפים, אשרות סטודנט, הומניטריות, הורה קשיש ועוד- הרי שהערכאה המתאימה הינה בית הדין לעררים לפי חוק הכניסה לישראל.

כאשר מדובר בעליה או התאזרחות, הערכאה המתאימה הינה בית המשפט לעניינים מנהליים שהוא בית המשפט המחוזי.

יש להגיש ערר/ערעור/עתירה מנהלית מתאימה, בהתאם לנסיבות. תוך 30 או 45 יום- בהתאם לערכאה.

בכל מקרה של קבלת סירוב ממשרד הפנים, ייעוץ משפטי נכון מאת עו”ד מומחה בתחום הוא חובה, על מנת להבין את הסירוב ואת השלכותיו ולראות מה הצעד הבא. לקביעת ייעוץ שכזה, פנו למשרדנו.