זה לא סוד שחלק מהעולים , הזכאים לעלייה ואזרחות ישראלית, אינם גרים בפועל בישראל מיד לאחר קבלת האזרחות. מסיבות שונות, חלקם בוחרים לעזוב את ישראל זמן קצר לאחר קבלת האזרחות, בעוד אחרים מתכננים לחזור בתוך השנה הראשונה לאחר שיעזבו את עבודתם במדינת המוצא, מכירת הבית, וסיום התחייבויותיהם. בנוסף, יש כאלה שרוצים שתהיה להם "תוכנית ב'" למקרה שיצטרכו לעזוב את מדינת המוצא שלהם בגלל אנטישמיות או חששות אחרים.
אם אתם מזהים את עצמכם במצב זה ואינכם מתכננים לעבור לישראל מיד לאחר קבלת האזרחות הישראלית, חשוב להבין שזו אפשרות. עם זאת, ישנם מספר שיקולים חשובים שעליכם להיות מודעים לה
חוק השבות וכוונה להשתקע
על פי חוק השבות והנחיות משרד הפנים, אדם המבקש לעלות לישראל חייב להוכיח כוונה להשתקע בישראל. עם זאת, החוק אינו מציין מסגרת זמן שבה האדם חייב לעבור לישראל. גמישות זו משמעותה שבעוד שעליכם להראות כוונה, אין מועד מחייב למעבר.
אפשרות לוותר על האזרחות
לאחר קבלת אזרחות ישראלית על בסיס חוק השבות, יש לכם חלון זמן של שלושה חודשים שבו תוכלו לוותר על האזרחות. אם תבחרו לעשות זאת, מעמדכם יחזור להיות זה של אדם הזכאי לעלות ארצה, בדיוק כפי שהיה לפני שהפכתם לאזרחים. אפשרות זו מספקת רשת ביטחון לאלה שעשויים לשנות את דעתם או שאינם מוכנים להתחייב באופן מלא לאזרחות ישראלית.
הגבלות על קבלת דרכון ישראלי
במהלך השנה הראשונה לאחר העלייה, לא תהיו זכאים לקבל דרכון ישראלי (דרכון) אלא אם כן אתם חיים בישראל. במקום זאת, תוכלו לקבל תעודת מעבר ("סה פסה"). עם זאת, כדי לקבל את תעודת המעבר הזו, תצטרכו להמתין שלושה חודשים או לוותר על זכותכם לוותר על האזרחות בשלושת החודשים הראשונים לאחר קבלת האזרחות. אם תבחרו לוותר על זכות זו, תוכלו להגיש בקשה לתעודת מעבר מיד לאחר קבלת האזרחות.
אובדן פוטנציאלי של הטבות כעולה חדש
אם אינכם מתכננים להתיישב בישראל מיד לאחר קבלת האזרחות, אתם עלולים לאבד חלקית את ההטבות שלכם כעולה חדש. הטבות אלו קשורות לרוב לתושבות ועשויות להיות מופחתות או מבוטלות אם תבחרו שלא לגור בישראל לאחר העליה..
מעמד ילדים שנולדו לאחר העלייה
חשוב לציין שכל ילד שייוולד לאחר השלמת תהליך העלייה ייחשב אוטומטית לישראלי מלידה. משמעות הדבר היא שהוא יהיה מחויב לשרת בצה"ל כשיגיע לגיל המתאים, אלא אם כן יקבל דחייה או פטור. זהו שיקול משמעותי למשפחות המתכננות את עתידן לטווח ארוך בישראל או בחו"ל.
ייעוץ משפטי הוא חיוני
אם אתם מתכננים לעלות לישראל אך אינכם מתכוונים להתיישב מיד בישראל, חשוב לדעת שיש לכם אפשרות כזו. עם זאת, מומלץ מאוד לקבל ייעוץ משפטי לפני הגשת בקשת העלייה שלכם. עו"ד המתמחה בתחום יכול לעזור לכם לנווט במורכבויות החוק, להבין את זכויותיכם וחובותיכם, ולהבטיח שתוכניותיכם מתיישרות עם המדיניות הישראלית.
לסיכום, בעוד שאפשר לקבל אזרחות ישראלית ללא השתקעות מיידית בישראל, יש שיקולים משפטיים ולוגיסטיים משמעותיים שיש לקחת בחשבון. הבנת גורמים אלה והתייעצות עם עו"ד מומחה בתחום יכולות לעזור לכם לקבל החלטות מושכלות לגבי עתידכם בישראל.