Skip to content

נוהל הטיפול בבקשה להנפקת דרכון לעולה חדש

רשות האוכלוסין וההגירה הישראלית ממלאת תפקיד מרכזי בניהול מדיניות ההגירה והתושבות של ישראל. נוהל 3.3.0001, נוהל הטיפול בבקשת עולה למסמך נסיעה ישראלי, קובע את הנחיות ההנפקה של דרכון ואת בדיקת מעמד התושבות בישראל

יישום הנוהל

הנוהל עוסק בעיקר בקריטריונים להנפקת דרכונים לקטגוריות שונות של תושבים בישראל. הוא חל על עולים חדשים, אנשים שגרו בישראל לתקופות שונות, ואלה המחזיקים במעמדי תושבות שונים. תוקף הדרכון הוא עשר שנים מיום ההנפקה, אך לאזרח ישראלי שלא השתקע בישראל עשוי להיות מונפק דרכון לתקופה קצרה מעשר שנים או תעודת מעבר במקום דרכון.

עולה חדש זכאי לדרכון רק לאחר שנה מיום עלייתו, ובדיקת ההשתקעות בארץ נערכת גם בבקשה לדרכון ראשון. עולים חדשים שטרם חלפה שנה מאז עלייתם יקבלו תעודת מעבר במקום דרכון לאומי  בתוקף לחמש שנים. עולים חדשים שחלפה שנה מאז עלייתם אך פחות מחמש שנים, ובלבד שהשתקעו בארץ מאז עלייתם, יקבלו דרכון לחמש שנים. עם זאת, עולים שלא השתקעו בארץ מאז עלייתם יקבלו תעודת נסיעה זמנית במקום דרכון לאומי בתוקף לחמש שנים.

תהליך בדיקת התושבות

ההשתקעות בארץ, על פי מדיניות משרד הפנים שאומצה במשך השנים, וההחלטה אם להנפיק דרכון או תעודת נסיעה במקום דרכון לאומי, לשנה אחת, חמש שנים או עשר שנים, תלויה בעמידה בקריטריונים הבאים:

1. עולה חדש שטרם חלפה שנה מאז עלייתו יקבל תעודת מעבר במקום דרכון בתוקף לחמש שנים, ללא בדיקת השתקעות בישראל.

2. עולה חדש שחלפה שנה מאז עלייתו אך פחות מחמש שנים, ושהה בארץ לפחות 75% מהזמן מיום העלייה ועד יום הגשת הבקשה, זכאי לקבל דרכון בתוקף לחמש שנים. אם שהה לתקופה קצרה יותר, יקבל תעודת מעבר במקום דרכון בתוקף לחמש שנים.  

3. עולה שחלפו חמש שנים מאז קבלת אזרחותו:

* אם שהה בארץ 36 חודשים מתוך 60, הוא נחשב כמי שהשתקע בארץ וניתן להנפיק לו דרכון בתוקף של עד עשר שנים.  

* עולה חדש שלא שהה בארץ 36 חודשים מתוך 60 יקבל תעודת מעבר במקום דרכון בתוקף לחמש שנים.

* עולה חדש שלא השתקע בארץ כאמור לעיל אינו זכאי לדרכון, אך אם בשנה האחרונה לפני הגשת בקשה לדרכון שהה בישראל ברציפות שנה אחת, ניתן להנפיק לו דרכון בתוקף לשנה אחת. לאחר שנה, השתקעותו תיבדק מחדש.

הכללים לעיל חלים באופן שווה על קטינים ובגירים.

חריגים

במסגרת הנוהל מנויים מספר חריגים, ובעיקר קטינים, אנשים עם היסטוריית תושבות ייחודית, או אנשים במצבים משפטיים ספציפיים. הנוהל מגדיר את טווח שיקול הדעת שניתן לפקידי ההגירה בטיפול במקרים חריגים או מצבים שאינם תואמים את הקריטריונים הסטנדרטיים.

סיכום

הנוהל הינו נוהל ספציפי להסדרת הליך הנפקתם והארכתם של דרכונים לעולים חדשים. מפורטים בו התנאים שבהם ניתן להנפיק או להאריך דרכון לעולים חדשים. אם אינך עומד בקריטריונים אלה, או אם יש לך שאלות נוספות, אל תהסס לפנות למשרדנו.

Verified by MonsterInsights