מאמר זה יעסוק בהליך איחוד משפחות עבור ישראלים אשר מתגוררים עם בני זוג נשואים או לא נשואים בחו”ל, ורוצים לעבור לישראל ולהתחיל הליך איחוד משפחות כדי לקבל מעמד בישראל עבור בן/בת הזוג הזרים.
כאשר שני בני הזוג (ישראלי/ת ובן/בת זוג זר) מתגוררים מחוץ לישראל, עליהם להגיש בקשה לאישור כניסה לבן/בת הזוג הזרים בקונסוליה ישראלית, כאשר נוכחותם של שני בני הזוג בקונסוליה- היא חובה, וזאת גם במקרה שבן/בת הזוג המוזמנים הם אזרחים של מדינה הפטורה מקבלת אשרה מראש. בנוסף, על בני הזוג להגיע מצויידים בכל המסמכים הנדרשים כמפורט במדיניות משרד הפנים.
- תהליך קונסולרי ואימות
לאחר הבדיקות הנדרשות על ידי הקונסוליה, ולאחר שהקונסוליה הישראלית טיפלה במצב האישי של בן הזוג הזר (ושינוי ברישום הישראלי ל”נשוי” אם רלוונטי), הבקשה תועבר למחלקת האשרות והמעמד בישראל. מחלקה זו אחראית לבחון את ממצאי הקונסוליה, להבטיח עמידה בדרישות הפרוצדורליות, ולבדוק את המסמכים שהוגשו. המחלקה גם תבדוק את המידע על שהיות קודמות בישראל, האם חלילה שמו מופיע ב”רשימות השחורות”, האם בעבר שהה שהייה בלתי חוקית בישראל, ראיונות קודמים בקונסוליה הישראלית, שלילת מעמד, ומערכות יחסים קודמות עם אזרחים ישראלים. כל אחד מאלו עלול לגרום לבעיות ועיכובים בהליך.
- חקירת אמיתות הקשר
אם יש ספקות לגבי אמיתות הקשר, למחלקת האשרות והמעמד או לקונסוליה יש שיקול דעת לערוך חקירה מעמיקה יותר. זה עשוי לכלול ראיון מפורט יותר עם שני בני הזוג. אם נדרשות חקירות נוספות, יש להודיע לבן הזוג הישראלי בכתב תוך 90 יום מקבלת הבקשה המלאה ממשרד החוץ. אם יש צורך בראיון עם בן הזוג הזר, יינתנו הנחיות ומידע רקע לקונסוליה.
- דחיית הבקשה
אם במהלך בדיקת אמיתות הקשר נמצאו ראיות לא מספיקות להוכחת אמיתות הקשר, או אם נראה שהקשר הוא פיקטיבי שמטרתו רק להשיג מעמד חוקי בישראל, למחלקת האשרות והמעמד או לקונסוליה יש סמכות לדחות את הבקשה. יינתן הסבר בכתב לדחייה, יחד עם מידע על הזכות לערער. באופן כללי, החלטה על הבקשה לכניסה לישראל צריכה להתקבל תוך 90 יום מקבלת הבקשה המלאה ממשרד החוץ, לאחר אימות העמידה בדרישות הנוהל וביצוע הערכה ראשונית של אמיתות הקשר.
- התייעצות עם רשויות אחרות
אם נדרשת התייחסות מגופים אחרים, כגון, המשטרה הישראלית או שירות הביטחון הכללי של ישראל, ההחלטה על הבקשה תידחה עד לקבלת חוות דעת. עם זאת, יש להודיע לבן הזוג הישראלי בכתב תוך 90 יום מקבלת הבקשה המלאה על הצורך בבדיקות נוספות לפני קבלת החלטה. אם הרשויות מספקות הערות, אלו יטופלו בהתאם ל”נוהל הערות גורמים”.
- כניסה לפטורי אשרה
אם בן הזוג הזר הוא אזרח מדינה הפטורה מאשרת כניסה מראש, עליו עדיין לפנות לקונסוליה הישראלית לקבלת אישור כניסה, אותו יציג בביקורת הגבולות בהגיעו לישראל. הקונסוליה תתעד את הנפקת היתר הכניסה במערכת הקונסולרית ותוודא שהמידע הוזן למערכת הממוחשבת.
- כניסה לאזרחים הדורשים אשרה מראש
אם בן הזוג הזר הוא אזרח מדינה הדורשת אשרה מראש, הקונסוליה או הנציגות הישראלית הרלוונטית בחו”ל תנפיק אשרת האשרות”, ותישלח הודעה לבן הזוג הישראלי. אם ילד קטין מלווה את בן הזוג הזר, B2″פרטיו יועברו גם כן לקונסוליה. הויזה תקפה ל-30 יום. ההחלטה תירשם הן ב”גיליון רישום” והן ב”מערכת
חשוב לציין כי הנפקת היתר כניסה אינה מהווה את תחילת התהליך המדורג לקבלת תושבות או אזרחות. לאחר כניסת בן הזוג הזר לישראל, על בני הזוג להגיש בקשה מקוונת להסדרת מעמדו החוקי של בן הזוג הזר תוך 30 יום. אם הבקשה נדחית, ההחלטה תעודכן במערכות הממוחשבות.
תהליך מקיף זה מבטיח שכניסת בני זוג זרים לישראל מנוהלת בהתאם לדרישות החוק והנהלים, תוך בחינה זהירה של כל מקרה.