Skip to content

אשרת מומחה

בעידן של גלובליזציה וניידות גלובלית, היכולת לקבל ויזת מומחה היא פעמים רבות צעד משמעותי עבור חברות המעוניינות להעסיק מומחים בינלאומיים, כמו גם לאנשי מקצוע המחפשים הזדמנויות מסביב לעולם. מדריך קצר זה נועד לפשט את תהליך אשרת המומחים הן עבור מעסיקים והן עבור המומחים, ולהקל על התהליך של קבלת אשרת מומחה.

על פי החוק הישראלי, חברות זרות וגם חברות ישראליות יכולות להגיש בקשה לאישור היתר עבודה למומחה. משמע, גם חברות זרות, ללא נציגות פורמלית או נוכחות פיזית בישראל עדיין זכאיות להגיש בקשה ולקבל אישורי עבודה עבור מומחים זרים. גישה זו מאפשרת לעסקים ואנשי מקצוע בינלאומיים לעסוק בעבודה הדורשת מומחיות מיוחדת בישראל, ללא קשר למיקומה הגיאוגרפי של החברה ומבלי שיהא צורך בהקמת סניף ישראלי, ובכך לקדם חילופי כשרונות ושיתופי פעולה גלובליים.
אולם ראשית יש להבין את הדרישות והנהלים לקבלת אשרת עבודה, הספציפיים לישראל. מהם הקריטריונים לזכאות? מה נדרש לשם הגשת בקשה? וכמה זמן זה לוקח?
בעת הגשת בקשה להיתר עבודה בישראל למומחה זר, יש להגיש למחלקת ההיתרים את המסמכים הבאים:

עותק דרכון של המומחה: עותק ברור ועדכני של דרכונו של המומחה, בתוקף לשנתיים לפחות.
קורות חיים של המומחה: קורות חיים מקיפים המפרטים את הרקע המקצועי של המומחה, לרבות ניסיון עבודה, כישורים והישגים הרלוונטיים למומחיות.
תעודת מומחה: ראיות להישגיו האקדמיים של המומחה, כגון תארים או תעודה על הכשרה מקצועית, המאשרים את מומחיותו בתחום הרלוונטי.
תעודת התאגדות החברה: תיעוד רשמי המעיד על רישום משפטי והתאגדות של החברה המבקשת להעסיק את המומחה.
הטופס הרלוונטי: טופס בקשה מלא כמפורט על ידי מחלקת היתרי עבודה בישראל.
אישור עסק חי: אישור בדבר הפעילות העסקית הפעילה והשוטפת של החברה, כגון דוחות כספיים או דוחות פעילות תאגידית.
מסמך המאשר זהות מורשה החתימה: מסמך המאמת את זהותו וסמכותו של החותם על הבקשה והמסמכים הנלווים מטעם החברה.
טופס 102: זהו טופס חובה בישראל ליחסי עובד מעביד, המפרט את תנאי ההעסקה.
מכתב הסבר: מכתב אשר יסביר באופן מפורט את נחיצותו של המומחה בישראל, המסביר כיצד הכישורים או הידע הספציפיים שלו חיוניים לתפקיד או לפרויקט המיועד. כן חשוב לפרט מדוע מדובר במומחיות שאינה נפוצה או קיימת בישראל ומדוע לא ניתן להעסיק ישראלי בעבודה זו.
בדיקת רקע משטרתית (לפונים לראשונה): אישור עם היעדר עבר פלילי למומחה.
מסמכי משפחה (אם רלוונטי): אם המומחה מתכנן להגיע לישראל עם בני משפחה, יש לכלול מסמכים נוספים כגון תעודת נישואין ותעודות לידה של הילדים.

סיוע בתהליך
המעסיק חייב להיות שותף מלא בתהליך ולסייע לעובדים הפוטנציאליים בתהליך קבלת האשרה וההיתר, כולל הבהרת המידע הנדרש, סיוע בהגשת הטפסים והדרכה במהלך התהליך.


זכאות ותעודות
על החברה להבטיח שלמומחה יש את הכישורים הדרושים, לרבות תארים אקדמיים וניסיון מקצועי. יש לוודא כי כל המסמכים הרלוונטיים נמצאים בידיכם.

תהליך הגשת בקשה
ראשית, על החברה להגיש בקשה להיתר עבודה עבור המומחה הזר. מדובר בהגשת כל המסמכים הנדרשים, כגון עותק דרכון המומחה, קורות חיים, תעודות אקדמיות, תעודת התאגדות חברה, טופס הבקשה הרלוונטי, אישור עסק חי, מסמך המאשר את זהות מורשה החתימה, טופס 102, מכתב הסבר. הבקשה נבדקת על ידי מחלקת ההיתרים אשר מעריכה את כשירותו ונחיצותו של המומחה לתפקיד הנדון, ופעמים רבות תועבר לאישור משרד התעשיה והמסחר.
לאחר אישור הבקשה, יוצא היתר העבודה. ההיתר תקף אך ורק לעבודת המומחה עבור החברה המבקשת ואינו מאפשר לו לעבוד בישראל במקום אחר. השלב הבא הוא הגשת בקשה לאשרת המומחה.
בקשת אשרת המומחה מטופלת דרך משרד הפנים והקונסוליה, או בשגרירות הישראלית במקום בו המומחה מתגורר.
לאחר טיפול בכל השלבים ניתנת אשרת כניסה למומחה המאפשרת למומחה להיכנס ולעבוד כחוק בישראל.
לאחר כניסתו תונפק אשרה לכל תקופת העבודה. ניתן לקבל אשרת מומחה לתקופה קצרה, של עד 90 יום, או לשנה. במקרה שניתנת אשרת מומחה לשנה, ניתן להאריכה מדי שנה עד לתקופה כוללת של חמש שנים.

סיכום

תהליך אשרת מומחים, למרות שהוא מורכב, הוא פתח להזדמנויות מקצועיות גלובליות. עבור חברות, זוהי דרך להעשיר את כוח העבודה שלהן במומחיות בינלאומית. עבור אנשי מקצוע, זוהי דרך להרחיב את אופקי הקריירה שלהם. על ידי הבנה וביצוע קפדני של נהלי הויזה, שני הצדדים יכולים לצאת נשכרים. על מנת לקבוע ייעוץ בנושא אשרות מומחים, פנו למשרדנו עוד היום.