מאמר זה יעסוק בצו הפטר, שהינו הצו שניתן בסיום הליך חדלות פירעון (פשיטת רגל).
הצו ניתן בדרך כלל לאחר מילוי כל התחייבויות היחיד (בעל החובות) בהתאם לצו לשיקום כלכלי, אולם לעיתים הוא ניתן קודם לכן במסגרת הפטר לאלתר.
ההפטר הוא בעצם הצו שמוחק את כל מה שנשאר מן החובות לאחר הליך חדלות פירעון, בין אם ההליך התקיים בהוצאה לפועל או בבית המשפט. את ההפטר יש להגיש לאחר מכן ללשכת ההוצאה לפועל על מנת לסגור את כל התיקים שעדיין פתוחים.
צו ההפטר מונע מן הנושים להמשיך בהליכים כנגד היחיד לאחר מתן ההפטר, ומבחינה חוקית החובות נמחקים והתיקים נסגרים, מה שמאפשר ליחיד להתחיל מחדש בחייו הכלכליים ללא חובות.
הצו חל על כל החובות שנוצרו עד ליום פתיחת הליכי חדלות פירעון, כלומר: כל החובות שנוצרו עד לתאריך מתן הצו לפתיחת הליכים– יימחקו.
ההפטר לא חל על סוגים מסויימים של חובות. הוא לא חל על תשלום עונשי – למשל קנסות תעבורה או פיצוי עונשי שבית משפט פסק שהיחיד צריך לשלם בעקבות הליך פלילי שהתנהל נגדו. כמו כן, הוא לא חל על חובות של מזונות- לא מזונות שהנושה שלהם הוא אדם פרטי, ולא מזונות שחייבים לשלם לביטוח לאומי.
במקרים חריגים מאד, בית המשפט יכול להחיל את ההפטר גם על חובות אלו, אבל מדובר במקרים שהם החריג של החריג. בדרך כלל מדובר במקרים בהם היחיד הוא מבוגר מאד, ילדיו בגרו, אין לו נכסים או כושר השתכרות ואין צפי שבעתיד יוכל לפרוע את חוב המזונות. במקרים כאלו, בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון בתיק 5628/14 סלימאן נ’ סלימאן, קורה לעיתים שהיחיד מקבל הפטר גם מחוב מזונות.
עם זאת חשוב לדעת שגם במקרים חריגים פחות, בית המשפט מאפשר לעיתים קיזוז של חוב המזונות באופן חלקי מקצבאות המגיעות ליחיד על מנת לאזן את זכותו של היחיד לקיום בכבוד לעומת חוב המזונות, וכן הפחתה של חוב המזונות בפועל.
לייעוץ נוסף בעניין צו הפטר והליכי חדלות פירעון, ניתן לפנות למשרדנו.